Daha önceki derslerimizde php yi genel anlamda tanıdık ve değişkenler konusuna değindik. Bu dersimizde php ‘de çok basit olan matematiksel işlemleri yapacağız.
Dört İşlem
Çok basit bir örnekle bunu açıklayabiliriz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | <?php $sayi1 = 10; $sayi2 = 5; $toplam = $sayi1 + $sayi2; $cikar = $sayi1 - $sayi2; $carp = $sayi1 * $sayi2; $bol = $sayi1 / $sayi2; echo $toplam . '<br />' . $cikar . '<br />' . $carp . '<br />' . $bol; ?> |
Aslında anlatılacak herşeyi kodlar kendisi anlatıyor üstteki kodumuzu derlediğimizde ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktırç
15
5
50
2
Matematiksel işlemleri bir değişkene atayarak yapmak zorunda değiliz direk olarak işlemi ekranada yazdırabiliriz. Bunun daha iyi kavrayabilmek için aşağıdaki örnek bize yardımcı olacaktır.
1 2 3 4 5 6 7 | <?php $sayi1 = 10; $sayi2 = $sayi1 + 40; echo ($sayi2 + 50) / $sayi1; echo '<br />'; echo 5+6; ?> |
Kodlamamızı derlediğimizde ekrana aşağıdaki gibi bir veri yazdırılacaktır.
10
11
Bu son örnek biraz kafanızı karıştırmış olabilir. Aslında standart kağıda matematik işlemimizi yazar gibi kodlamamıza yazabildiğimizi göstermek istedim. Örnekte kullanmış olduğum parantez işaretleri arasındaki işlem aynı matematikte olduğu gibi ilk olarak yapılacak işlem olarak algılanır derleyici tarafından. Tek komutta birden fazla matematiksel işlem yapmak için genelde kullanılacak ve en pratik yöntemde budur.
Bölme İşleminde Kalan Sayıyı Bulma
Bu işlem için php de yüzde (%) işareti kullanılır. Bir örnekle açıklayalım.
1 2 3 | <?php echo 42%4; ?> |
42 sayısında 4, 10 defa bulunmaktadır ve 40 a denk gelmektedir. Kalan sayı 2 dir. Üstteki kodu derlediğimizde ekrana 2 değerini basacaktır.
Php Üslü Sayılar
Üslü sayılar için php ‘de pow komutu kullanılır. pow komutundan sonra parantez açılarak ilk olarak asal sayımızı daha sonra bir virgül ekleyerek asal sayımızın üssünü yazıyoruz. Bu şekilde bir değişkene atayabilir veya direk ekrana yazdırabiliriz. Örnekle açıklayalım
1 2 3 | <?php echo pow(5,4); ?> |
Kodlamamızı derlediğimizde 5 sayısının 4 üssüne denk gelen 625 sayısı ekrana yazdırılacaktır.
Php Karakök Alma
Php ‘de karakök almak için sqrt komutu kullanılır. komuttan sonra parantez içinde karakökü alınacak sayı yazılarak bir değişkene atanabilir veya ekrana yazdırılabilir.
1 2 3 | <?php echo sqrt(9); ?> |
komutumuzu derlediğimizde ekranımıza 9 sayısının karakökü olan 3 sayısı yazdırılacaktır.
Php Sayı Yuvarlama
Anlatımdan önce örneğimizi inceleyelim:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | <?php echo floor(5/2); // alta yuvarlama echo '<br />'; echo ceil(5/2); // üste yuvarlama echo '<br />'; echo round(12.8); // tam yuvarlama echo '<br />'; echo round(10.3); // tam yuvarlama ?> |
Üstteki kodlarımızı derlediğimizde ekran çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır.
2
3
13
10
floor komutundan sonra parantez içinde yazılan değer alta doğru yuvarlanır.
ceil komutundan sonra parantez içinde yazılan değer üste doğru yuvarlanır.
round komutundan sonra parantez içinde yazılan değer tam yuvarlanır. Yani değer 5 ten düşükse alta doğru 5 veya daha büyükse üste doğru yuvarlanır.
Bu dersimizin de sonuna geldik.